
Hund avlivad efter rabiesmisstanke
Den åländska hund som Nyan rapporterade om på tisdagsmorgonen, som suttit isolerad efter att ha uppvisat symptom som kan tyda på rabiessmitta, har avlivats.
Laura Ölander, veterinär på landskapsregeringens miljöbyrå säger till Nyan att det handlade om en ovaccinerad hund som uppvisat vissa neurologiska symptom.
Rabies är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur och orsakas av lyssaviruset, vilket enligt Wikipedia betraktas som det farligaste viruset i världen.
Den aktuella hunden uppvisade dock så svaga symptom att Laura Ölander bedömde att risken var mycket låg för att det verkligen handlar om den fruktade sjukdomen. Därför nöjde man sig först med isolering.
Efter att Nyan som första åländska medium berättat om ärendet på tisdagens morgon nåddes dock Laura Ölander av beskedet att hunden avlivats på ett djursjukhus på fastlandet redan föregående dag.
– Hunden blev i sämre skick och har nu avlivats, säger hon till Nyan vid lunchtid.
Bråttom
Varför hunden blivit sämre vet Ölander inte.
– Jag vet inte desto mera eftersom det inte skett här på Åland. Men förhoppningsvis är den döda hunden redan på Livsmedelsverket för att ta prover för att kunna utesluta rabies.
Det är nu bråttom att kunna utesluta rabiessmitta – för ägarnas skull. Rabies leder alltid till döden om man inte snabbt får vaccinet efter att ha utsatts för smittan (som överförs via saliv eller bett).
– Jo, vi har ju några exponerade, säger Laura Ölander.
– Det betyder att vi måste få svaren snabbt. Det är en ganska kort tidsfrist att få en vaccination i en sådan här situation.
Ölander understryker att det är fråga om en inhemsk hund och att ägarna har inte gjort något fel.
Bra att vaccinera
– Du är inte skyldig att vaccinera mot rabies om du inte reser utomlands med djuret. Men det kan vara värt att påminna folk om att en rabiesvaccinering är bra att ha. Och de flesta hundar är trots allt vaccinerade.
Det enda sättet att kontrollera om en hund verkligen har rabies är ju genom att undersöka hjärnan efter döden.
Tidiga symptom på rabies innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen.
Symptom följs sedan av okontrollerade våldsamma spasmer, upphetsning, oförmåga att svälja vätska (så kallad ”vattuskräck”), förvirring, förlamning, och medvetandeförlust.
Efter att symptomen uppstått leder rabies nästan alltid till döden.
I Finland är fladdermusen det enda vilda djuret som kan överföra rabies. Smitta sker genom saliv eller bett.
Källa: Wikipedia
Artikeln kan komma att uppdateras.